Hypotéka – možnost bydlet nebo noční můra?

Rate this post

Mnoho lidí řešící bytovou otázku zvažuje, zda si vyřídit hypotéku či nikoliv. Přeci jen hypotéka představuje závazek na hodně dlouhou dobu. Hypotéky a další hypoteční úvěry nabízí mimo bank na českém trhu i mnoho dalších společností. Jedná se tedy o bankovní a nebankovní hypotéky.

hypotéka (2)

Hypotéky se oproti jiným finančním produktům vyznačují delší dobou splatnosti a nižším úrokem. Za zvážení stojí rovněž počet let fixace. V poslední době se velmi populární stává Americká hypotéka. Jde o úvěr, který umožňuje získat finance i neúčelově na jakékoliv potřeby. Na trhu jsou rovněž hypotéky bez nutností prokazovat svůj příjem.

Hypotéku předem pořádně zvažte

Ovšem úroková sazba těchto úvěrů se pohybuje v rozmezí 4 až 9%. Úrokové sazby hypoték, kde se příjem musí dokládat, už klesly pod 2%. Co z toho tedy plyne? Že prokazovat příjem se rozhodně vyplatí. Maximální možnou délku splácení hypotečního úvěru ovlivňuje především věk žadatele. Jestliže je vám 20 let, tak budete pravděpodobně na konci splácení úvěru stále výdělečně činní. Je-li vám 50 tak se předpokládá, že za 35 let budete možná pod kytičkami. Poměr příjmu ke splátce se rovněž nedá jednoznačně stanovit, protože určité požadavky na jídlo, odívání, dopravu, energie má každý jiné. Než tedy přistoupíme k tak vážnému kroku, jako je hypoteční úvěr musíme zvážit všechna pro a proti. Věk, životní styl, finanční možnosti, pojištění a mnoho dalších aspektů.

hypotéka (1)

Hypotéka partner na celý život

Hypotéka představuje dlouhodobý úvěr a jeho splácení je zajištěno zástavním právem nemovitosti. Hypotéku lze využít účelově – investice do financování bydlení nebo neúčelově – Americká hypotéka. Většina bank poskytuje hypotéky ve výši 60 až 80% tržní hodnoty zastavené nemovitosti. Získat je však možné i úvěr do 100% hodnoty nemovitosti, ale u úvěrů nad 70% se požaduje většinou další jištění. Může to být přizvání ručitele, další nemovitost nebo sjednání životního pojištění. Splácet se dá hypotéku několika způsoby: anuitně – výše splátek je neměnná, pouze v závislosti na úrokové sazbě. Dále pak progresivně – splátky se postupně navyšují nebo degresivně – výše splátek postupně klesá.

Rate this post

Zapojte se do diskuse

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Půjčte si až 8 000 Kč bez poplatků a úroků již dnes! První půjčka ZDARMA